Pareltjes in de onderbouw: Oud en nieuw: de 4 lagen puzzel en de app


21 februari 2018
OinO-Advies
4-lagen puzzel

Geschreven door: Jacqueline Rekers

Puzzels zie je in elke kleutergroep! Van vier tot wel 120 stukjes. Veel jonge kinderen puzzelen er vrolijk op los met rode wangen en het puntje van de tong uit de mond. De puzzel wordt omgegooid en ze beginnen. Elk kind op z’n eigen manier.
Soms kinderen kiezen elke keer voor dezelfde puzzel, net zolang tot ze deze snel in elkaar kunnen leggen. 

Wat leert het jonge kind door te puzzelen?
Het helpt met het leren waar te nemen, te ordenen en te sorteren, maar ook het zelfstandig bedenken van oplossingen voor problemen. Dit is van groot belang voor de verstandelijke ontwikkeling. Dit alles wordt gestimuleerd door zelf een puzzel te maken.
Het jonge kind vergroot ook zijn/haar ruimtelijk inzicht door te puzzelen. Ruimtelijke oriëntatie is één van de basiselementen voor het leren lezen, rekenen en schrijven. Daarnaast zijn veel puzzels wereldoriënterend qua afbeeldingen en kunnen deze heel goed in een thema gebruikt worden.

Een puzzel die ik veel zie en ook zelf in de klas aanbood is de 4-lagen puzzel; de zeeschildpad of de kikker. Elke laag bestaat uit een fase van de groei: van ei tot volwassen zeeschildpad. Het mooie aan deze puzzels is dat aan elke laag door middel van een app, een virtuele laag is toegevoegd. Heb je een laag af dan kan je deze scannen en krijg je een filmpje te zien over deze fase van de groei. Is de puzzel helemaal af, dan kun je op een pictogram klikken en krijg je over elke fase een vraag. De vragen zijn zelfcorrigerend en kunnen zelfstandig gemaakt worden. Als leerkracht kun je op dit moment ook aansluiten en de vragen zelf stellen met behulp van de pictogramen en een gesprek over het onderwerp voeren. Als afsluiting kun je een opdracht geven. Bijvoorbeeld: de zeeschildpad zie je in de zee zwemmen, wie wonen er nog meer in de zee? Maak hier een onderwatertekening van.

Mooi dat de puzzel op deze manier verrijkt wordt en tot leven komt!